New Court uses accessible design


Posted on December 1st, by editor in Caring Times. No Comments

In commissioning New Court Place, a 24-bed dual registered care home in Borehamwood, Hertfordshire, the general approach taken by disability charity John Grooms was to try and make it more advanced than any other residential and nursing home seen before. Twenty four flatlets are incorporated in the home. Each was designed to be a natural extension of a main, internal “street” with a porch created for each flatlet by frontage around each door, giving a sense of own space. The aim was to demystify the flats and makes their entrances distinct. Having internal “streets” also means that there is an area linking with the outside world to give a sense of normality. Communal areas in the residential home were designed to relate to, or overlook, life that goes on outside of the flatlets. There are vantage points overlooking the comings and goings in the front area, on the outside street and in the gardens, so that residents see life going on around them. Individual, private space was the priority of architects Lambert





Comments are closed.


Latest blog posts

Inconstant gardeners

By Caring Times editor GEOFF HODGSON

Last Saturday was fine and dry so I managed to put in a few hours on our allotment. Not...

When the chips go down . . .

By Caring Times editor GEOFF HODGSON

I have heard people say they couldn’t get by without their smartphone, and I suppose this must be true...

Loneliness behind the front doors

By Guest Blogger KEITH LEWIN

Last week SCIE issued its monthly ‘Briefing for Commissioners’, its focus is on social isolation which it correctly says “can...